O post predsedu BBSK má záujem 11 kandidátov

01.10.2013 Banská Bystrica


Banská Bystrica (TASR) - Do kresla predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) chce po tohtoročných novembrových voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) zasadnúť spolu už 11 kandidátov, ktorí do polnoci odovzdali kandidátne listiny. TASR o kandidátoch na posty predsedov aj poslancov, ktorí odovzdali listiny, informoval Tomáš Kulka, vedúci odboru podporných služieb Úradu BBSK a zapisovateľ krajskej volebnej komisie BBSK.


O post šéfa tohto VÚC sa uchádza 43-ročný stolár Ondrej Binder (nezávislý), ktorý zároveň kandiduje aj na post poslanca. Na post predsedu aj poslanca kandidujú tiež 60-ročný výsluhový dôchodca Jaroslav Sekerka (KSS) a 36-ročný informatik Marian Kotleba (Ľudová strana naše Slovensko). Miesto predsedu VÚC má záujem opäť zastávať aktuálny 54-ročný Vladimír Maňka (Smer-SD, KDH, SMK, Strana moderného Slovenska, ĽS-HZDS, HZD a Strana zelených).

Predsedom kraja chcú byť aj 48-ročný manažér a poslanec Národnej rady SR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS, MOST-HÍD, SaS) a vysokoškolský pedagóg a riaditeľ detašovaného pracoviska Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Banskej Bystrici, 59-ročný Ladislav Fízik (Agrárna strana vidieka).

Na post poslancov aj šéfov kraja ďalej kandidujú 32-ročný podnikateľ Karol Konárik (SNS), 61-ročný letecký inžinier Pavel Chovanec (Úsvit), 26-ročná právnička Andrea Jenčíková (Nový parlament), 46-ročný pedagóg Emil Samko (Kresťanská ľudová strana) a 55-ročný znalec z odboru lesníctvo Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana).

Počet kandidujúcich poslancov je spolu 344. Za stranu 99% - občiansky hlas kandidujú traja, Agrárnu stranu vidieka deviati, Európsku demokratickú stranu traja. Medzi kandidátmi sú ďalej záujemcovia o posty poslancov za strany KSS (35), Konzervatívni demokrati Slovenska (3), Kresťanská ľudová strana (2), ĽS-HZDS a HZD (7), Ľudová strana naše Slovensko (15), Nová demokracia (2), Nový parlament (5), Občianska konzervatívna strana (8) a Právo a spravodlivosť (1).

Ďalší záujemcovia o posty poslancov sú kandidáti za strany Priama demokracia (5), SDKÚ-DS, SaS a Nová väčšina-Dohoda (39), Slovenská ľudová strana (22), Smer-SD a KDH (46), SMK–MKP (9), SNS (20), Strana mladých ľudí (1), Strana moderného Slovenska (24), Strana MOST–HÍD (10), Strana rómskej koalície (5), Strana zelených (2), Strana zelených Slovenska, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska (4), Úsvit (6). Nezávislých kandidátov je 58. Volebných obvodov v kraji je spolu 13.

Voľby sa uskutočnia v sobotu 9. novembra, prípadné druhé kolo bude 23. novembra.
 

Vyberte región

mark